10/2/12

Σχετικά με "Το Ζέλι σήμερα"

Αγαπητοί μου φίλοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω σ' αυτό το ιστολόγιο . Σκοπός μου είναι να καταφέρω να καταγράψω την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, που, δυστυχώς, έχουν αρχίσει να λησμονούνται. Οι πηγές είναι μηδαμινές και ελάχιστες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από τα βιβλία της ιστορίας. Όμως η ιστορία ενός τόπου δε χάνεται, ακόμα κι αν δεν υπάρχει καμία γραπτή αναφορά. Πολλές φορές κρύβεται στα τοπωνύμια, στη διάλεκτο, στα έθιμα και τις μνήμες των ανθρώπων , ακόμα και στους θρύλους, τα παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας, που όλοι ακούσαμε από τους παππούδες μας. 

Άμεση προτεραιότητα μου επίσης η καταγραφή της σύγχρονης ζωής κι η προβολή του χωριού μας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Πιστεύω πως το Ζέλι διαθέτει πολλά στοιχεία που μπορούν να το καταστήσουν επισκέψιμο και όχι μόνο για όσους μεγαλώσαμε εκεί. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις παραλίες της Σκάλας, της Αρκίτσας και των Λιβανατών. Είναι πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και την Αράχωβα. Αποτελεί εξαιρετικό κυνηγότοπο και πάνω από όλα διαθέτει μεγάλη φυσική ομορφιά με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το σημαντικότερο αξιοθέατο του τόπου μας, ένα Βυζαντινό μνημείο που πλέον έχει πλήρως αναστηλωθεί. 

Σ'αυτή την προσπάθεια θα ήθελα τη βοήθεια όλων σας. Γράψτε μου τις μνήμες, τις απόψεις, τα σχόλια και τις ιδέες σας. Μπορείτε επίσης να θέσετε όποιο θέμα θεωρείτε ότι πρέπει να αναφερθεί. 

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διαθέσατε να διαβάσετε αυτό το σημείωμα και ελπίζω η προσπάθεια αυτή να βρει ανταπόκριση από όλους σας.