23/5/12

Προφήτης Ηλίας - Γενικά Αρχεία του Κράτους (έγγραφο 4)

Το πρωτόκολλο του Επάρχου Λοκρίδος του Εφόρου και του Δημογέροντα Αταλάντης :




"ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρωτόκολλον αφορούν τα περί την κατά την Λοκρίδα Μονήν του Προφήτου Ηλιού Κάρκαρα και τον μέχρι ώρας Ηγούμενον αυτής Αθανάσιον Αρχιμανδρίτην

Δυνάμει της υπ' αριθμ 1441 Διαταγής της Βασιλικής Νομαρχίας Φωκίδος και Λοκρίδος, γενομένης κατά συνέπειαν της κατά γνωμοδότησην της Ιεράς Συνόδου υπ. αριθμ. 1279 προσκλήσεως της των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Βασιλικής Γραμματείας, προσεκλήθη δια του υπ' αριθμ. 743 εγγράφου του Επάρχου Λοκρίδος ο μέχρις ώρας Ηγούμενος της Μονής του Προφήτου Ηλίου Κάρκαρα και παρόντος του Βασιλικού Εφόρου Λοκρίδος, του Δημογέροντος της Αταλάντης κου Ευσταθίου Βέλου, ανεγνώσθη προς αυτόν η μνησθείσα Διαταγη κατά την έννοιαν της οποίας του εζητήθη σημείωσις της κινητής και ακινήτου περιουσίας της Μονής ταύτης και ισολογισμός ακριβής των εσόδων και εξόδων του αφ' ης κατεξιώθη Ηγούμενος εις την Μονήν μέχρι σήμερον. Του εζητήθησαν έγγραφα και αποδείξεις ως στήριξις του ισολογισμού και ανέφερε οτι δεν εκράτησε τοιαύτην τάξιν. Εκρίθη επομένως παρά του επάρχου, Εφόρου και Δημογέροντος να διορισθώσιν προσωρινώς επιστάται της Μοναστηριακής περιουσίας, αφού τακτικώς την παραλάβουσιν, ο Δημογέρων του χωρίου Καλαποδίου Γιάννης Λαμπρόγιαννος και ο Δημογέρων του χωρίου Ζελίου Τάσης Γεροπαναγιώτου, επιφορτιζόμενοι ούτοι την διαχείρισιν της παραδοθησομένης προς αυτούς περιουσίας και συνεννοούμενοι πάντοτε μετά του Βασιλικού Επάρχου και Εφόρου περί της βελτιώσεώς της φυλάττοντας ακριβώς σημείωσιν των εσόδων και εξόδων των κατά την Μονήν και υποχρεούμενοι να δώσωσι λόγον περί της διαχειρίσεως της περιουσίας ταύτης εν καιρώ προς τούτους.
Ο παρουσιασθείς παρά του Ηγουμένου ισολογισμός έμεινεν να επεξεργασθή, καθώς και η της Μοναστηριακής περιουσίας σημείωσις να διερευνηθή λαμβανομένων υπ' όψιν των απαιτούμενων πληροφοριών και οδηγιών.
Ειδοποιήθη εν τούτοις ο Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος ότι δύναται να μεταβή αν θέλη εις άλλο Μοναστήριον ως απλούς Ιερομόναχος.

Εν Αταλάντη την εικοστήν ογδόην Οκτωβρίου 1833

                                                     Ο 'Επαρχος Λοκρίδος 
                                                     Αναγν. Ν. Μόστρας

                                                    Ο 'Εφορος Λοκρίδος
                                                    Λάμπρος Αλεξάνρου

                                                    Ο Δημογέρων Αταλάντης 
                                                    Ευστάθιος Βέλου

Δια το ακριβές της αντιγραφής 
Εν Αταλάντη την 5η Νοεμβρίου 1833
Ο Έπαρχος Λοκρίδος 
Αναγνώστης Ν. Μόστας"

Προφήτης Ηλίας - Γενικά Αρχεία του Κράτους (έγγραφο 3)

Μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της  25 Σεπτεμβρίου 1833  ζητήθηκε από τον Ιερομόναχο Αθανάσιο να παραδώσει πλήρη λίστα της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Μοναστηριού στον Έπαρχο Λοκρίδος και στις 11 Νοεμβρίου 1833 ο Νομάρχης Φωκίδος και Λοκρίδος Ιωάννης Αμβροσιάδης   με έγγραφό του προωθεί στη Γενική Γραμματεία των Εκκλησιαστικών τα σχετικά έγγραφα. 
Η διάλυση της Μονής είχε ήδη δρομολογηθεί....


"Προς την επί των εκκλησιαστικών και της δημοσίας εκπαιδεύσεως Βασιλικήν Γραμματείαν

Ο Νομάρχης Φωκίδος και Λοκρίδος

Απάντησις εις την υπ' αριθμ. 127 διαταγήν της Βασιλικής Γραμματείας

Εν Αμφίσση 9η Νοεμβρίου 1833

Περί της εν Αταλάντη Μονής του Κάρκαρη και του εν αυτή επιστατούντος μέχρι τούδε Ιερομονάχου Αθανάσιου

Ενεργηθέντων των εις την υπ' αριθ 1279/924 πρόσκλησιν της Βασιλικής ταύτης Γραμματείας και διαλαμβανομένων, περί του αυθαιρέτως ηγουμενεύοντος Ιερομονάχου Αθανάσιου εις την εν Αταλάντη Μονή του προφήτου Ηλίου, επισυνάπτονται δια της παρούσης , τα οποία ο Έπαρχος Λοκρίδος διηύθυνε προς την Νομαρχίαν αντίγραφα των καταλόγων της κινητής και ακινήτου περιουσίας του Μοναστηρίου όσην παρέλαβε και όσην ήδη παρέδωκε ο ειρημένος Ηγούμενος, του ισολογισμού των εσόδων και εξόδων της διαχείρησεώς του και του περί τούτου γενομένου παρά του Επάρχου, του Βασιλικού Εφόρου και του Δημογέροντος Αταλάντης πρωτοκόλλου. Και ταύτα προς πληροφορίας της Βασιλικής Ταύτης Γραμματείας.

Εν απουσία του Νομάρχη
Ο ευπειθέστατος Διευθυντής

(δυσανάγνωστη υπογραφή)