8/3/14

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας



Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.  Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Πολλές από εμάς αυτή την ημέρα ή μάλλον αυτή τη νύχτα βρίσκουμε την ευκαιρία να εκτονώσουμε την όποια καταπίεση έχουμε υποστεί ολόκληρο τον υπόλοιπο χρόνο, κυρίως μέσω εξόδου μετά δημοσίων θεαμάτων, χωρίς ωστόσο να σκεφτόμαστε το ουσιαστικό νόημα της επετείου.
Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα?  Είναι η ημέρα της γυναίκας απλά και μόνο μια ευκαιρία για ξεσάλωμα ή μήπως η ευκαιρία να ρίξουμε μια ματιά στις πραγματικές απειλές που δέχεται σήμερα το γυναικείο φύλο? Τα παρακάτω θλιβερά νούμερα αποδεικνύουν τη σκληρή αλήθεια :

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ : Σε μια έρευνα που δημοσίευσε ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) αναφέρεται ότι ο αριθμός των κακοποιημένων γυναικών αλλά και των κοριτσιών κάτω των 15 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στα 13.000.000. Κι αυτά είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά, χωρίς βέβαια να μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός όλων εκείνων των γυναικών που αν κι έχουν υποστεί κάποια μορφή κακοποίησης δεν το έχουν αναφέρει. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες έδειξαν πως το 90% των γυναικών που υπήρξαν ή είναι θύματα κακοποίησης δεν το έχουν καταγγείλει ποτέ. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι γυναίκες είναι κυρίως τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού ( cyber bullying) με το ποσοστό των γυναικών που παρενοχλούνται στο διαδίκτυο να φτάνει το 23% έναντι του 10% των αντρών.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ & ΦΤΩΧΕΙΑ: Τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τη Εurostat το ποσοστό των άνεργων γυναικών στην Ελλάδα του 2014 φτάνει το 32% . Και πάλι μιλάμε για καταγεγραμμένη ανεργία βάσει των επίσημων καταλόγων του ΟΑΕΔ. Όσες δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, υποαπασχολούνται ή δεν αμείβονται κανονικά δεν περιλαμβάνονται. Πρωταθλήτριες και στη φτώχεια οι γυναίκες. Οι Ευρωπαίοι που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ανήλθαν σε 62 εκ γυναίκες και 54 εκ άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται σε Ιταλία (26.3% γυναίκες και 22.6% άνδρες) και στην Αυστρία 18.4% και 14.7% αντίστοιχα.Στην Ελλάδα, τα ποσοστά ανήλθαν στο 29.3%  για τις γυναίκες και στο 26% για τους άνδρες.

Human Trafficking ή αλλιώς σύγχρονη δουλεία : Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παλέρμο (2000) πρόκειται για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων κυρίως γυναικών και παιδιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία και τη λήψη οργάνων. Κι εδώ τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. 2.800.000 γυναίκες ετησίως πέφτουν θύματα δουλεμπόρων, από αυτές οι 35.000 προωθούνται, κυρίως για πορνεία, στην Ελλάδα με τα κέρδη από την εκμετάλλευση των γυναικών αυτών να αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 6.000.000.000 Ευρώ. 

Παγκόσμια ημέρας της γυναίκας λοιπόν κι ευχόμαστε η μια στην άλλη τα καλύτερα για τη γυναικεία μας φύση. Μήπως , όμως , αντί για μια ακόμα φορά να στριμωχτούμε σε κάποιο μπουζουκομάγαζο εθελοτυφλώντας για όσα μας απειλούν, πρέπει να τα σκεφτούμε και να τα αντιμετωπίσουμε?