9/2/12

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΖΕΛΙΑΝΑΙΩΝ ΛΟΚΡΙΔΟΣ "Ο ΟΣΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ"

Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια από νέους ανθρώπους του χωριού μας , με όρεξη για δουλειά και καλές ιδέες να αναβιώσει ο πολιτιστικός των απανταχού απόδημων ζελιαναίων λοκρίδος ο "Οσιος Σεραφείμ. Σκοπός είναι να καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε όλοι, όσοι καταγόμαστε από το Ζέλι και να βοηθήσουμε στην ανανέωση του χωριού μας, που,δυστυχώς, έχει αρχίσει να γερνάει. Είναι καθήκον όλων μας να εγγραφούμε στο σύλλογο και να παρέχουμε όποια βοήθεια μπορεί ο καθένας. Τα γραφεία του συλλόγου βρίσκονται : Γ' Σεπτεμβρίου 13, Αθήνα, 6ος όροφος , τηλ 210 5239973. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η ετήσια συνδρομή είναι 10 Ευρώ, ποσό που όλοι μπορούμε και πρέπει να διαθέσουμε.

Ο σύλλογος έχει δημιουργήσει Τράπεζας Αίματος στο Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας". Όσοι έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να χρειάζονται αίμα είτε οι ίδιοι είτε κάποιο δικό τους πρόσωπο, μπορούν να καταλάβουν τη σπουδαιότητα αυτής της πρωτοβουλίας. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αίμα ας απευθυνθούν στο Νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" , Λεωφ. Αλεξάνδρας 171, Αθήνα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναφέρουν το όνομα του συλλόγου.

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έγινε την Κυριακή 5/2/2012 στα γραφεία του Συλλόγου έγινε λόγος από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κο Παναγιώτη Σταμάτη για την πρόθεση δημιουργίας ενός "Ταμείου Αλληλεγγύης" με σκοπό την υποστήριξη όσων συγχωριανών μας βρίσκονται σε ανάγκη. Ας ελπίσουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί και θα υποστηριχθεί από όλους μας, μια και στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, είναι απαραίτητες οι όποιες εκφράσεις ανθρωπιάς.


Τέλος, αν και οι περισσότεροι ήδη το γνωρίζετε, έχει κυκλοφορήσει το πρώτο φύλλο της επίσημης εφημερίδας του συλλόγου τα "ΖελιαΝΕΑ". Η έκδοση  είναι τριμηνιαία και διανέμεται στα μέλη του συλλόγου μέσω ταχυδρομείου. Κι εδώ η συμβολή μας κρίνεται απαραίτητη είτε αρθρογραφώντας είτε παρέχοντας όποια πληροφορία μπορεί ο καθένας, ώστε η εφημερίδα να εμπλουτιστεί σε ύλη.

Μονή Προφήτη Ηλία

Στη θέση Κάκαρος, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Ζέλι , σώζεται ένα επιβλητικό μοναστηριακό συγκρότημα με οχυρωματικό περίβολο, αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Η ακριβής χρονολογία ανέγερσης της μονής είναι άγνωστη. Πιθανόν ανεγέρθηκε στην περίοδο της Φραγκοκρατίας, υπέστη όμως εκτεταμένες επεμβάσεις και αναδιαρρυθμίσεις κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας.

Η μονή διαθέτει έναν επιβλητικό οχυρωματικό περίβολο, που διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Το καθολικό στη σημερινή του μορφή είναι μονόχωρο, καμαροσκεπές, με τρεις μεγάλες αντηρίδες στη νότια πλευρά του και με τοιχογραφικό διάκοσμο του τέλους του 18ου αι. Ωστόσο τα κλεισμένα οξυκόρυφα τοξωτά ανοίγματα στους πλάγιους τοίχους μαρτυρούν ότι στην αρχική του μορφή ήταν τρίκλιτη βασιλική, που πιθανότατα ανεγέρθηκε με την επίδραση δυτικών προτύπων. Ανάλογα στοιχεία εμφραγμένων οξυκόρυφων τόξων απαντούν και στα υπόλοιπα κτίσματα της μονής. Τα κελλιά είναι διώροφα και καταλαμβάνουν τις τέσσερις πλευρές του περιβόλου.


Πηγή : http://odysseus.culture.gr 

Όσιος Σεραφείμ ο "του Ζελίου βλαστός"

Βιογραφία

Ο Όσιος Σεραφείμ (το κοσμικό του όνομα ήταν Σωτήρης) γεννήθηκε στο Ζέλι Φθιώτιδος το1527, από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα νάματα του Ευαγγελίου γι' αυτό και από μικρός ο όσιος, είχε μια κλίση στη μελέτη των Αγίων Γραφών και την ασκητική ζωή. Σε νεαρή ηλικία και παρά την πρόσκαιρη άρνηση των γονέων του, μετέβη στο Μονύδριο του Προφήτη Ηλία, στο όρος Κάρκαρα, όπου έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Χριστού και ασκήτευε εκεί.

Γρήγορα η φήμη του έγινε γνωστή και άρχισε να έχει συχνές επισκέψεις από τους γονείς του, φίλους του αλλά και ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι κατέφευγαν στον όσιο για να τους συμβουλεύσει και να τους βοηθήσει. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε το αγαπημένο του σπήλαιο και πήγε στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.

Γρήγορα έφυγε και από αυτή τη Μονή και πήγε στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Σαγμάτιο όρος, μεταξύ Βοιωτίας και Εύβοιας. Εκεί γρήγορα έλαμψε ως πνευματικός αστέρας πρώτου μεγέθους και ο ηγούμενος τον έκαρε μοναχό δίδοντάς του το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.

Λίγο αργότερα και για να αποφύγει τη ματαιοδοξία λόγω της φήμης των αρετών του, ζήτησε την άδεια του ηγούμενου και εγκατέλειψε τη Μονή της μετανοίας του και έφθασε στα δυτικά του Ελικώνα, στην τοποθεσία Δομπού, όπου έκτισε ναό του Σωτήρος, μερικά κελιά και κάλεσε κοντά του μερικούς μοναχούς. Εκεί ασκήτευσε επί δέκα έτη, διδάσκοντας τους άλλους μοναχούς τα σωτήρια διδάγματα της μοναχικής ζωής.

Εκοιμήθη οσιακά σε ηλικία 75 ετών, στις 6 Μαΐου του 1602 μ.Χ. ήμερα της Μεσοπεντηκοστής στις 6 το απόγευμα, αφού προείδε την κοίμηση του και κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων.


Απολυτίκιον 


Εκ, γης ανατείλασα, ως του Ζελίου βλαστός, η πάντιμος κάρα σου, Πατήρ ημών Σεραφείμ, εκβλύζει ιάματα και εκπλήττει ημάς τους πόθο τιμώντας σε. Όθεν οι τη σορώ σου ευλαβώς προσιόντες, λαμβάνουσι θεραπεία και ιάσεις τελείας. Διό σε τιμώμεν πατήρ ημών Όσιε.








Πηγή :  Ορθόδοξος Συναξαριστής  http://www.saint.gr/1522/saint.aspx 

To Zέλι μας..μια πρώτη γνωριμία..


Το Ζέλι είναι ένα ορεινό χωριό του Νομού Φθιώτιδος που υπάγεται στο Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 1000 μόνιμοι κάτοικοι. 

Το χωρίο είναι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά του όρους Βαρβάς , σε υψόμετρο 550 μέτρα και η συνολική του έκταση είναι 51.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 24.000 είναι καλλιεργήσιμα και τα υπόλοιπα δασική έκταση.
Κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία.

Αναφορικά με το όνομα Ζέλι έχουν διατυπωθεί δύο θεωρίες , η πρώτη ότι προέρχεται από τη Σλάβικη λέξη "Ζελιινάακοβ" που σημαίνει πράσινη πλαγιά και η δεύτερη ότι προήλθε από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής τους Οζόλες Λοκρούς.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Όσιος Σεραφείμ και και η μνήμη του γιορτάζεται στις 6 Μαϊου.

Σημαντικότερο αξιοθέατο , η μονή του Προφήτη Ηλία.