14/3/12

Oστά Οσίου Σεραφείμ

Την Παρασκευή 16/3/2012 το χωρίο μας θα υποδεχτεί τα οστά του Οσίου Σεραφείμ και θα παραμείνουν στο Ζέλι μέχρι τη Δευτέρα 19/3/2012.


Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς
Τα ιερά λείψανα του Οσίου φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβού. Το μοναστήρι κτίστηκε από τον Όσιο Σεραφείμ  περί το 1598.

Βρίσκεται κοντά στη βουνοκορφή "Παλιοβούνα" του Ελικώνα, στα νότια-νοτιοδυτικά της Βοιωτίας, σχετικά κοντά στις παραλιακές τοποθεσίες "Ζάλτσα" και "Καραχάλιος". Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι του Όσιου Σεραφείμ ή του παπα-Σεραφείμ υπάρχουν τρεις διαφορετικοί δρόμοι πρόσβασης. Ο ένας από το χωριό Πρόδρομος ή Χώστια. Ο άλλος από τον κόλπο της Ζάλτσας προς την Ανατολή και ο τελευταίος ο πιο δύσκολος από την Παλιοβούνα, την κορυφή του Ελικώνα. Διοικητικά η Μονή ανήκει στο Δήμο Κορώνειας.

Το καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στον πρόναο του καθολικού ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου. Καθημερινά αρκετοί προσέρχονται για να θεραπευθούνε αφήνοντας στον τάφο του πολύτιμα τάματα. Η μονή είναι σταυροπηγιακή, όπως φαίνεται από συνοδικό γράμμα του Πατριάρχου Κυρίλλου Α5 του Λουκάρεως (1638). Έχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες τοιχογραφίες.

Κατά την επανάσταση του 1821, εδώ έβρισκε συχνά κατάλυμα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τα παλικάρια του. Το διακονούν καλόγεροι αλλά και επί πλέον, μόνο άντρες μπορούν να μπουν μέσα στο μοναστήρι.