16/2/12

H τσικνοπεμπτη

Οι εβδομάδες που ορίζουν το Τριώδιο είναι η Απολυτή , η Απόκρεω  και η Τυροφάγος. Η Πέμπτη της εβδομάδας των Απόκρεω ονομάζεται και "τσικνοπέμπτη". Σύμφωνα με το έθιμο την ημέρα αυτή επιβάλλεται η κρεοφαγία, όπως εξάλλου μαρτυρά και το όνομα που προέρχεται από τις λέξεις τσίκνα (μυρωδιά ψητού κρέατος) + Πέμπτη. 

Οι ρίζες του εθίμου είναι άγνωστες. Ίσως πρόκειται για παγανιστικό έθιμο που ενσωματώθηκε, όπως και τόσα άλλα, στις χριστιανικές συνήθειες και συνεχίστηκε στους αιώνες. Ας μην ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη προσφορά των Αρχαίων Ελλήνων στους θεούς τους ήταν η τσίκνα των ζώων που θυσίαζαν προς τιμήν του. Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται και στο Ζέλι, όπως σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με φαγητό, ποτό και γλέντι.

Πολλές οι μνήμες από τις Τσικνοπέμπτες των παιδικών μου χρόνων, αρχικά στα καφενεία του χωριού στα μέσα της δεκαετίας του '80 κι αργότερα στις αρχές τις δεκαετίας του '90 στην ταβέρνα του Τσουγγάνη. Τα εδέσματα απλά, προβατίνα στη σούβλα, σαλάτα, ψωμί και φέτα, γκουρμεδιές στο Ζέλι δεν είχαμε. Άφθονο κρασί και γλέντι μέχρι πρωϊας. 

Ο κόσμος ήξερε να τιμά και να χαίρεται τις ξεχωριστές μέρες του χρόνου κι έτσι καταλάβαινε και το νόημα των γιορτών. Κι όλα αυτά συνέβαιναν σε μια εποχή πολύ κοντινή στη σημερινή, που δυστυχώς όλες οι μέρες μοιάζουν ίδιες και τα πάντα έχουν ισοπεδωθεί.