2/3/12

H χαριστική βολή στα χωριά λέγεται «Καλλικράτης»


Με το Νόμο 3852/2010 γνωστό κι ως «Καλλικράτης» ο δήμος Ελάτειας, που διοικητικά ανήκε το Ζέλι, συνενώθηκε με τους δήμους Αμφίκλειας και Τιθορέας. O νέος Δήμος ονομάστηκε Αμφίκλειας - Ελάτειας με έδρα την Τιθορέα και περιλαμβάνει 16 χωριά.

Πολλές και δικαιολογημένες, όπως τώρα αποδεικνύεται, ήταν οι αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη» πριν ψηφιστεί ο νόμος. Στα πλαίσια του γενικότερου «συμμαζέματος» η πολιτεία δημιούργησε δήμους «τερατουργήματα» των οποίων η διαχείριση χωλαίνει σε πολλά και κρίσιμα σημεία.

Πολλά και τα λάθη στα προβλεπόμενα από το νόμο. Ενώ με περισσή σπουδή καθόρισε χιλιάδες λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία, τις εκλογικές διαδικασίες και πολλά άλλα, παρέλειψε το πιο σημαντικό. Άφησε τη διαχείριση των οικονομικών στην απόλυτη δικαιοδοσία του δημοτικού συμβουλίου και δεν όρισε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο τα χρήματα να μοιράζονται δίκαια, σύμφωνα με τον πληθυσμό  και τις ανάγκες του κάθε χωριού.

Τα αποτελέσματα αυτή της παράλειψης είναι για το χωριό μας καταστροφικά. Το μεγαλύτερο μέρος δαπανείται για έργα και εκδηλώσεις στα τρία μεγάλα χωριά, Ελάτεια, Τιθορέα και Αμφίκλεια και το Ζέλι έχει αφεθεί στην τύχη του βιώνοντας την συνεχή αδιαφορία των διοικούντων.

Ενδεικτικά αναφέρω το πρόβλημα της υδροδότησης, που οι συνεχείς βλάβες έχουν καταστήσει αδύνατη τη διαβίωση, επίσης  το πρόβλημα που προκύπτει κάθε φορά που υπάρχει χιονόπτωση και το χωριό μένει αποκλεισμένο για μέρες, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να στείλει εκχιονιστικά μηχανήματα. Αυτά και μόνο είναι ικανά να αποδείξουν τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν  εν έτη 2012.

Αδύνατη και η  εξυπηρέτηση των δημοτών. Δεν υπάρχει πλέον μόνιμος υπάλληλος στο κοινοτικό κατάστημα. Άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, είναι υποχρεωμένοι να διανύουν 25 χιλιόμετρα για ένα πιστοποιητικό!!

Ο «Καλλικράτης» δημιούργησε πολλές και μεγάλες αδικίες. Σταδιακά οδηγεί τα χωριά στην ερήμωση, αφού στερεί βασικά αγαθά και καθιστά τη διαβίωση εξαιρετικά δύσκολη. Ευνόησε τις έδρες των Δήμων και όσα μέρη έχουν τους περισσότερους εκπροσώπους στα Δημοτικά Συμβούλια και καταδίκασε σε θάνατο όλους τους υπόλοιπους.