17/2/12

Πινακοθήκη, Αρχαία Ολυμπία...μετά τι?

Η πρώτη είδηση που παίζει από το πρωί στα δελτία ειδήσεων είναι η κλοπή των εκθεμάτων από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα γεγονός λυπηρό και προσβλητικό για μια χώρα που διαθέτει σπάνια πολιτιστική κληρονομιά αλλά, ως φαίνεται, δεν είναι ικανή να τη διαφυλάξει.

Ο σημαντικότερος "πρέσβης" της Ελλάδας παγκοσμίως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ως έθνος έχουμε ιερή υποχρέωση να προστατεύουμε καλύτερα κι από τον ίδιο μας τον εαυτό τη συγκεκριμένη κληρονομιά. Όμως για μια ακόμα φορά αποδειχτήκαμε λίγοι.

Έχω επισκεφτεί τους περισσότερους από τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας και, δυστυχώς, έχω ιδίοις όμμασι διαπιστώσει την παντελή έλλειψη φύλαξης τους. Στις Μυκήνες , στην Ακροκόρινθο και στην Κνωσσό δεν υπάρχει πουθενά υπάλληλος να επιβλέπει τους επισκέπτες, το ίδιο και στην Ακρόπολη που η φύλαξη περιορίζεται μόνο στην πύλη. Οποιοσδήποτε μπορεί φεύγοντας να πάρει μαζί του κι ένα "ενθύμιο" χωρίς κανείς να τον αντιληφθεί. Μοναδική εξαίρεση και φωτεινό παράδειγμα ο Αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας. 

Η πολιτεία θα έπρεπε να ξοδέψει και την τελευταία της δεκάρα για την προστασία των μνημείων που πάντα μας κάνουν περήφανους και δεν θα έπρεπε να ξεχνάει ότι αρχαίοι θησαυροί είναι αναντικατάστατοι και κάθε αντικείμενο που χάνεται παίρνει μαζί του κι ένα κομμάτι του παζλ της ιστορίας μας.