14/2/12

Σας ευχαριστώ

Αγαπητοί μου φίλοι,

με μεγάλη μου χαρά βλέπω ότι το συγκεκριμένο ιστολόγιο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον σας και οι επισκέψεις είναι συχνές. 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέτετε να διαβάσετε τα άρθρα μου


Είναι σημαντικό για μένα να γνωρίζω πόσοι και κυρίως ποιοί από σας με παρακολουθείτε και γι' αυτό σας παρακαλώ είτε να εγγραφείτε στο blog (υπάρχει σχετική παραπομπή στο παράθυρο "Αναγνώστες") είτε να αξιολογείτε τα άρθρα (στο τέλος κάθε άρθρου υπάρχουν δύο κουτιά "Ενδιαφέρον" και "Αδιάφορο" τα οποία μπορείτε να κλικάρετε). 

Περιμένω τα σχόλια, τις ιδέες και τις πληροφορίες σας ως σχόλια στο κάθε άρθρο, διαφορετικά - αν δεν θέλετε να το κάνετε δημόσια - στο εμαίλ despina.zelianaiou@gmail.com.


Σας ευχαριστώ και πάλι για την ανταπόκρισή σας.

Οπούντιοι Λοκροί

Μπορεί το όνομα του χωριού μας να προέρχεται, σύμφωνα με μια άποψη από τους Οζολούς Λοκρούς, γεωγραφικά, όμως, το Ζέλι βρίσκεται  στην Οπούντια Λοκρίδα.

Σύμφωνα με το Στράβωνα (Γεωγραφικά , Θ' κεφ. 3) οι Οπούντιοι Λοκροί κατοικούσαν από την Αρχαϊκή εποχή στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Φθιώτιδας και ήταν διαχωρισμένοι σε δύο φύλα τους Οπούντιους (από την πόλη Οπούς) και τους Επικνημίδιους  (από το όρος Κνήμις) Λοκρούς.  Πρωτεύουσα ήταν η πόλη Οπούς ή Οπούντας (Αταλάντη). Σημαντικότερες πόλεις ήταν το Θρόνιο, η Σκάρφη, ο Κύνος (Λιβανάτες), ο Δαφνούς (Άγιος Κωνσταντίνος), η Τάρφη, η Βήσσα και η Ελάτεια.  

Το πολίτευμα των Λοκρών ήταν δημοκρατικό και σε αντίθεση με άλλες πόλεις – κράτη της αρχαίας Ελλάδας δεν ίσχυε το καθεστώς της δουλείας. Ο  Παραρρηγόπουλος στην "Ιστορια του Ελληνικού Έθνους" αναφέρει  ότι συχνά  εμπαιζόταν από τους συγχρόνους τους για το ότι δεν χρησιμοποιούσαν δούλους. Τα κτήματά τους τα καλλιεργούσαν φτωχοί αλλά ελεύθεροι πολίτες.


'Ελαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο, με 40 πλοία και αρχηγό τον Αίαντα το Λοκρό, όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα. Συμμετείχαν "πανστρατιῇ" (με όλοκληρο το στρατό τους), σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στη μάχη των Θερμοπυλών και στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου με 7 πλοία. Παρουσιάζονται ως πολεμιστές μεγάλης ανδρείας, που τιμούσαν ιδιαίτερα το θεό του πολέμου 'Αρη.

Τα χνάρια των Οπουντίων Λοκρών σβήνουν με την κατάκτηση του Οπούντα από τους Ρωμαίους το 195 π.Χ..

Αργυρά νομίσματα των Οπουντίων Λοκρών
4ος π.Χ. αιώνας