8/11/13

Ενας λαός αδιάφορος ή ένας λαός σε σοκ?

Τι μας συμβαίνει? Πως είναι δυνατόν ένας λαός εδώ και τρία χρόνια να υπομένει τα πάνδεινα και να μην αντιδρά?  Τα σκέφτομαι έτσι τα σκέφτομαι κι αλλιώς και πάλι δε μου βγαίνει λογικό συμπέρασμα. Από το 2010 έχουμε δει το εισόδημά μας να εκμηδενίζεται, έχουν μείνει άνεργοι οι μισοί Έλληνες, έχουμε φορτωθεί χαράτσια πέρα από κάθε φαντασία, με δυο λόγια για να μην κουράζουμε με χιλιοειπωμένα πράγματα, έχουμε εξαθλιωθεί ..κι όμως ακόμα δε λέμε να αποχωριστούμε τον άνετο, δε λέω, καναπέ μας.
Από την άλλη η συμπεριφορά της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά δημοκρατική είναι. Μέτρα που λαμβάνονται αιφνιδιαστικά, κυρίως με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, επεμβάσεις των ΜΑΤ σε κάθε από απόπειρα αντίστασης ή διαφωνίας, διώξεις και καθημερινός εμπαιγμός με πράγματα που τώρα λέγονται και σε μια ώρα αναιρούνται. Κι εμείς ακόμα εκεί..στον καναπέ λες κι έχουμε τσιμεντωθεί στο μαξιλάρι.

Τέσσερις  οι επικρατέστερες εξηγήσεις :

ΘΕΩΡΙΑ ΠΡΩΤΗ
ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΣ ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΜΟΣ

Το κακό γονίδιο του 'Ελληνα να μη συγκινείται απ΄ότι προσωπικά δεν τον θίγει. Ο,τιδήποτε δε απειλεί το μικροσυμφέρον του , απλά δεν τον νοιάζει. Δεν έχει λόγο να βγει στο δρόμο να υποστηρίξει τον άνεργο ή τον απειλούμενο με ανεργία όταν ο ίδιος έχει δουλειά. Δεν έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί για τα χαράτσι, όταν ακόμα είναι σε θέση να τα πληρώνει, Δεν έχει το λόγο να φωνάξει για την παιδεία ή την υγεία, όταν μπορεί να τα πληρώσει.Και στο κάτω κάτω της γραφής γιατί να ζοριστεί για τα προβλήματα άλλων? Μπορεί να  σχολιάζει, να δίνει δίκιο ή να διαφωνεί αλλά όλα αυτά πάντα απ΄την ασφάλεια του σπιτιού και του υπολογιστή του. Και γιατί νοιαστεί για τους 40.000 άστεγους ή πεινασμένους  των Αθηνών όταν έχει φαί και το μαλακό του κρεββάτι? Ο ¨Έλληνας δεν έχει συλλογική συνείδηση κι αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Πάνω απ΄όλα και όλους είναι μόνο ο εαυτός του κι αν δεν γίνει κάτι που να μας αφορά όλους και πολύ δεν πρόκειται στον αιώνα τον άπαντα ν' αντιδράσουμε. 

ΘΕΩΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
ΝΑΙ ΜΕΝ..ΑΛΛΑ..

Κι εδώ έρχεται το πολιτικό μας σύστημα να δώσει την απάντηση. Οι "αρκούδες" του παρελθόντος που οδήγησαν στη δεύτερη σκέψη, ακόμα κι αυτούς που δηλώνουν εξοργισμένοι, ότι ίσως μας άξιζε ο,τι πάθαμε. Σχεδόν 40 χρόνια ανεύθυνης πολιτικής που διέλυσε κάθε τι ελπιδοφόρο. Σκάνδαλα. μίζες, αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, ρουσφέτια, φοροδιαφυγή με τις ευλογίες του κράτους και πλείστα άλλα απογοητευτικά έρχονται τώρα να "δικαιώσουν" την κυβέρνηση κι όσα καθημερινά μας "φοράει" στο κεφάλι. Απόδειξη είναι ότι υπάρχει μεγάλο μέρος του πληθυσμού που αποδέχεται ως χρειαζούμενο το νοικοκύρεμα κι απαραίτητες τις όποιες θυσίες. Ακόμα περισσότεροι αυτοί που επικροτούν τα μέτρα καταστολής θεωρώντας ότι ήταν καιρός να μπει μια τάξη σε χρόνιες καταστάσεις ασυδωσίας. Κι ακόμα πολλοί εκείνοι που θεωρούν δίκαιες τις απολύσεις στο δημόσιο θεωρώντας ότι έτσι μπαίνει ένα τέλος στο χορό των ρουσφετιών και των απ΄το παράθυρο διορισμών "άχρηστων και τεμπέληδων καρεκλοκένταυρων".  Μπέρδεμα....και μάλιστα μεγάλο το ναι μεν πάει στην εξαθλίωση και το αλλά στη δεύτερη σκέψη.

ΘΕΩΡΙΑ ΤΡΙΤΗ
ΤΟ ΣΟΚ...

Από την καλοπέραση.. στη φτώχεια...δεν είναι κι εύκολο να το χωνέψει ένας λαός που μέχρι πρόσφατα "ευημερούσε". Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε από που μας ήρθε ο κεραυνός που μας βάρεσε κατακέφαλα. Πονάμε, οργιζόμαστε, φοβόμαστε, ανησυχούμε και τελικά σιωπηλά συναινούμε. Το σοκ προκάλεσε παράλυση αρχικά και τελικά τρόμο. Τρόμο ότι θα χάσουμε κι αυτά τα λίγα που μας έχουν απομείνει. Το σύστημα δούλεψε τέλεια! Κατάφερε να εγκαταστήσει στο μυαλό μας το σκουλήκι του φόβου κρατώντας σε καταστολή την όποια "επαναστατική" μας διάθεση, καθώς εμπεδώσαμε όλοι τη θεωρία ότι η ανοχή θα φέρει φτώχεια και η αντίδραση ολική καταστροφή. Κι επιλέξαμε το μη χείρον..σύμφωνα πάντα με όσα μας σέρβιραν..

ΘΕΩΡΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΕ?

Το να σηκωθεί ένας λαός και ν' ανατρέψει τα πάντα δεν είναι απλή υπόθεση. Θέλει αρχικά συνειδητοποίηση του προβλήματος και βούληση, μα πάνω απ΄όλα θέλει εκείνον τον μπροστάρη που θα εμπνεύσει, θα ξεσηκώσει και θα του δώσει κάτι να "πιαστεί" και να πιστέψει. Και για να μην αδικούμε τους Έλληνες, αυτό είν΄αναγκαίο σε όλα τα έθνη του κόσμου, όπως, εξάλλου, έχει αποδειχθεί από την ιστορία των μεγάλων επαναστάσεων. Πάντα κάποιος υπήρξε, πάντα κάποιος καθοδήγησε, πάντα κάποιος θυσιάστηκε κι ενέπνευσε - σε ορισμένες περιπτώσεις εμπνέει ακόμα χρόνια μετά- . Κι εδώ τελειώνει η ελπίδα του Έλληνα, δυστυχώς για μας, αυτό το πρόσωπο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κι όσοι προσπαθούν να πλασαριστούν ως Τσε είναι απλά πολύ Λίγοι !!

Η εξήγηση βρίσκεται σ' ένα απ' τα παραπάνω ή και σε όλα μαζί. Όσο κι αν προσπάθησα δε μπόρεσα να καταλήξω στην επικρατέστερη θεωρία..Εσείς;













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου