12/2/12

Οι φωτιές της Αποκριάς

Καθώς οι Απόκριες πλησιάζουν, ήρθε στο νου μου ένα έθιμο που πρόλαβα και βίωσα στο Ζέλι στα παιδικά και τα εφηβικά μου χρόνια. Μιλάω για τις φωτιές που άναβαν στις γειτονιές κάθε βράδυ από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Κυριακή της Αποκριάς.

Οι προετοιμασίες πυρετώδεις, από νωρίς το απόγευμα να μαζευτούν τα ξύλα, είτε ζητώντας τα από τους γείτονες, είτε κλέβοντας τα , όταν δεν βρίσκαμε ανταπόκριση ή όταν αργά το βράδυ πια μας τέλειωναν τα "νόμιμα" και θέλαμε να μείνουμε λίγο ακόμα.

Με το που έπεφτε το σκοτάδι  η φωτιά άναβε στο κέντρο της γειτονιάς και όλοι μικροί - μεγάλοι συγκεντρωνόμασταν γύρω της. Μουσική, χορός, ανέκδοτα, παιχνίδι , κουβέντα, γλυκά απαραίτητα και  κανέναν μεζεδάκι με λίγο κρασί που και που για να ανάβουν τα αίματα. Καμία φορά και καυγάδες, όταν κάποιος γείτονας φοβόταν μην του καπνιστεί το σπίτι κι επέμενε να σβήσει η φωτιά, χωρίς, ωστόσο, να το πετυχαίνει. Αλλά και κατασκοπία στις άλλες γειτονίες να δούμε πόσο μεγάλες ήταν οι δικές τους φωτιές και όποτε κρινόταν αναγκαίο δεν έλειπαν κι οι "δολιοφθορές" για να μη μας ξεπεράσουν οι αντίπαλοι.

Πολλά και τα ευτράπελα, ακόμα θυμάμαι το πάθημα του γείτονά μας - που κάθε βράδυ έβγαινε μ' ένα τενεκέ νερό  για .."πυρόσβεση" - όταν μια μέρα αλλάξαμε τον τενεκέ με το νερό στην αυλή του μ' έναν με πετρέλαιο. Κι εκεί που ήταν σίγουρος οτι η φωτιά θα σβήσει έμεινε "κάγκελο" όταν την είδε να φουντώνει.

Ωραίο το έθιμο και είναι κρίμα που πλέον δεν υπάρχει. Ο κόσμος διασκέδαζε, ερχόταν κοντά, κουβέντιαζε και συνεργαζόταν και ίσως να είναι αυτό το αντίδοτο στις δύσκολες ώρες που περνάμε, να αναβιώσουν όλα εκείνα τα έθιμα που τόσο μας έδεναν.


2 σχόλια:

  1. Αν το περιστατικό με το πετρέλαιο αναφέρεται στον Χριστάκη της Βάνας, δεν το θυμαμαι. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι πήγε να πηδήξει και κόντεψε ν'αρπάξει φωτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ηθικός αυτουργός της αντικατάστασης του νερού με το πετρελαίο δεν ήταν ο Χρίστος :) Το περιστατικό είχε γίνει όταν εγώ κι ο Χρίστος είμασταν πολύ μικροί και άλλοι είχαν τη "διεύθυνση" της φωτιας :)))

      Διαγραφή