27/3/13

ΖΕΛΙΑΝΕΑ ΦΥΛΛΟ 3


Στέβια..μια εναλλακτική καλλιέργεια
Σε πρώην καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι παραγωγοί βλέπουν με αισιόδοξο «μάτι» το πολλά υποσχόμενο αυτό προϊόν, καθώς τα πειράματα είχαν άκρως θετικά αποτελέσματα και η καλλιέργεια είναι παρόμοια με αυτή του καπνού.
H Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia Rebaudiana) είναι είδος φυτού προερχόμενο από τη Νότια Αμερική. Περιέχει την ουσία στεβιόζη ή στεβιόλη που έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία .
Aπό τις δοκιμαστικές καλλιέργειες στέβιας στην Ελλάδα διαπιστώθηκε, ότι στις περισσότερες γεωργικές περιοχές το φυτό αναβλαστάνει την επόμενη Άνοιξη (όπως η μηδική) . Έτσι , δε χρειάζεται φύτευση κάθε χρόνο και το κόστος φυτών και μεταφύτευσης επιμερίζεται σε περισσότερα έτη. Το φυτό προσβάλλεται σπάνια από ασθένειες και έντομα, δεν είναι απαιτητικό όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Είναι δε  ιδανικό για βιολογική καλλιέργεια.
Σύμφωνα με τα πειράματα, που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε αγρούς ανά τη χώρα, η απόδοση του φυτού  κυμάνθηκε μεταξύ 100 και 400 κιλών το στρέμμα. Η τιμή πώλησης του προϊόντος στην παγκόσμια αγορά ήταν το 2011  2 με 2,5 Ευρώ ανά κιλό ξερών φύλλων. Το κόστος παραγωγής είναι 400 – 500 €/στρέμμα, ενώ το καθαρό κέρδος κυμαίνεται στα 100 – 500 €/στρέμμα , ανάλογα με τη στρεμματική απόδοση.
 Για την ώρα, η στέβια δεν απορροφάται από την Ελληνική αγορά, καθώς δεν υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που να ασχολούνται με τη μεταποίησή της. Κι αυτό γιατί για να εγκριθεί ένα προϊόν, ως τρόφιμο, και να διατεθεί ελεύθερα στην ελληνική αγορά, θα πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Με δεδομένο ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση της Eπιτροπής Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), η στέβια επιτρέπεται να διατίθεται στο εμπόριο αποκλειστικά ως προϊόν ειδικής διατροφής. Παρ’ όλα αυτά, εν αναμονή της απαιτούμενης κοινοτικής έγκρισης -  ο σχετικός κανονισμός αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2012 -, οι Έλληνες αγρότες ενθαρρύνονται από τους κρατικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τη στέβια ως εναλλακτική καλλιέργεια στη θέση του καπνού και των τεύτλων.
Η καλλιέργεια στέβιας, δεν επιδοτείται. Στα πλαίσια της στήριξης-προώθησης καινοτόμων καλλιεργειών οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διερευνούν τη δυνατότητα ένταξης της στέβιας σε προγράμματα επιδότησης από το 2014.
Σχετικό φυλλάδιο με αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια της στέβιας έχει εκδώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το 2011, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του (www.minagric.gr).
 Επιπλέον μπορείτε να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στην καλλιέργεια της στέβιας μέσω internet από τα παρακάτω sites : www.biostevia.gr , www.kalliergo.gr , http://stevia-kapogloupm.blogspot.gr.
Δέσποινα Ζελιαναίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου